Alev'in tarif günlüğü

10 Aralık 2015 Perşembe

Karnabaharla aranızı düzeltmeye talibim


Evde pek çok değişik tarif deniyorum, bilindik yemeklere bazılarınızın tuhaf karşılayabileceği dokunuşlar yapıyorum. Bazısı güzel oluyor, bazısı bir daha denenmemek üzere tarif çöplüğünde yerini alıyor. Kimi reçetelere fotoğraf eksikliğinden, kimilerini ise yazmaya üşendiğimden dolayı burada yer veremiyor olabilirim. Ve fakat bazen öyle bir şey çıkıyor ki ortaya, heyecandan yerimde duramıyorum. "Vay be nasıl da bu kadar lezzetli oldu, herkes yemeli bunu, herkes denemeli" diye düşünmeden edemiyorum. Şahsen güzel ve faydalı bulduğum bilgiyi her zaman için çevremle paylaşmaya kendimi mecbur hissetmiş, bunu şiar edinmiş bir insanım. Dün tam da bu söylediklerim doğrultusunda bir sevinç ve heyecan yaşadım. Ne zamandır denemek istediğim karnabaharlı pizza tabanından pişirdim ve tadı gerçek pizzaya o kadar yakın oldu ki paylaşmazsam çatlardım. Üstelik bu sefer tüm aşamaları fotoğraflamayı ihmal etmedim, o nedenle yapılış aşamasında hiçbir sıkıntı çekeceğinizi sanmam, kaldı ki gerçekten çok kolay bir tarif. Şahsen bir daha pizza hamuruyla, onun mayalanmasıyla, hele de ona şekil verme işkencesiyle uğraşmak çok anlamsız geliyor artık.

Öncelikle şunu söyleyeyim; internette pek çok karnabaharlı pizza tabanı tarifi bulabilirsiniz. Ben de didik didik araştırdım. Ama hemen hepsinde rendelenmiş karnabaharın suda haşlandıktan sonra bir tülbentte suyunun sıkılmasından bahsediyordu. Söyler misiniz Allah aşkına kim böyle bir şeyle uğraşmaya gönüllü aranızda? Sırf bundan üşendiğim için bilgisayar karşısında biraz daha vakit geçirip çok daha pratik bir tarif bulmayı başardım. Pizza tabanını bir gece önceden pişirip akşam eve geldiğinizde 10 dakika içinde pizzanıza son halini verebiliyor olmanız ise bu reçetenin hafta içi yapılabilecek top 10 yemek listenize girmesi için kafi bir sebep. Akşam 10 dakikada hazır ve tahmin edemeyeceğiniz kadar sağlıklı; daha ne olsun!

Yeterince gaza geldiyseniz buyrun tarife:


Malzemeler (2 adet pizza tabanı için)
1 ufak karnabahar (rendelendiğinde yaklaşık 4 kap kadar olacak)
2 kap rendelenmiş İzmir tulumu (parmesanın muadili olarak tulumu tercih ediyorum. siz başka sert bir peynir de kullanabilirsiniz)
2 adet yumurta

1 kap=240 ml

1) Yıkadığınız karnabaharı saplarından tamamen ayırın, çiçek kısımlarını rondoya atın ve incecik çekin.

2) Büyük bir tavayı ısıttıktan sonra rende karnabaharları koyun ve orta ateşte ara ara karıştırarak ve tavayı sallayarak pişirin. Burada amacımız karnabaharın içindeki suyu uçurmak. Karnabaharların hafif rengi değişip yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika ocağın üzerinde tutun. Daha sonra karnabaharları soğumaya bırakın.

3) Bu arada çukur bir kasenin içinde yumurtaları çırpın. İçine rendelenmiş peynirleri ekleyin. Ben tuzlu bir peynir kullandığım için hiç tuz eklemedim. Soğuyan karnabaharları ve dilerseniz sevdiğiniz baharatları (ben biraz kekik koydum) ekledikten sonra kaşıkla karıştırdığınız harcın yarısını yağlı kağıt serilmiş fırın tepsinize dökün. (Harcın diğer yarısı ikinci pizza için)





4) Ortada topladığınız karnabaharlı karışıma elinizle bastırarak kenarları hafif yüksek olacak şekilde yuvarlak bir şekil verin. Kenarları yüksek yapmazsanız ikinci defa sos ve malzemelerle fırınladığınızda pizzanın kenar kısımları yanabilir.








5) Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırında 15-20 dakika, yani hamurun üzeri ve tabanı renk değiştirecek kadar pişirin.(Bu haliyle pizza tabanını soğutup buzdolabında bekletebilirsiniz.Ertesi gün sosunu sürüp istediğiniz malzemeleri dizdikten sonra yine pişireceksiniz)

 

6) Bundan sonrası size kalmış. Yine de ben nasıl bir pizza yaptığımı anlatayım. Yazın kavanozladığım rendelenip pişirilmiş domates püremi, zeytinyağında kısa bir süre çevirdiğim 1 diş ezilmiş sarımsağa ekledim. Baharat olarak tuz, karabiber, fesleğen ve kekik kullandım. 5-10 dakika kadar ocakta tuttuktan sonra sosum hazır oldu.




 
 
7) Bu sosu pişen pizza tabanına eşit bir şekilde yaydım. Çekirdeğini çıkardığım birkaç zeytin ve biraz da taze kaşar rendesiyle fırına verdim. Fırınım yine 200 derecedeydi fakat sadece üst ızgara çalışıyordu, çünkü pizzanın tabanı zaten pişmişti.

2 yorum:

  1. Karnabahar olduğuna ikna olmak zor. Gerçekten ilginç bir tarif ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. gerçekten güzel bir tarif, en kısa süre içerisinde deneyeceğim

    Yemek Tarifleri

    YanıtlaSil